premierleague.com

Oświadczenie rządu Wielkiej Brytanii ws. przesunięcia kolejki Premier League

Jakub Brzyski

Rząd Wielkiej Brytanii postanowił wydać oświadczenie związane z ostatnio ogłoszoną śmiercią Elżbiety II. Potwierdzono, że rząd nie zamierza ingerować w przesuwanie wydarzeń sportowych, a decyzję w tej sprawie zostawia organizatorom.

Wczoraj dotarła do nas wiadomość o śmierci Elżbiety II. Media z wysp brytyjskich od początku sugerowały przeniesienie nadchodzącej kolejki angielskiej ekstraklasy, co miałoby stanowić część żałoby narodowej po niedawno zmarłej Królowej.

W tej sprawie oświadczenie postanowił wydać rząd Wielkiej Brytanii, który zaprzeczył wspomnianym doniesieniom. Rząd nie zamierza ingerować w organizacje wydarzeń na terenie kraju, a ich odwołanie lub przeniesienie zostawia organizatorom.

– Nie będzie obowiązku odwoływania i przenoszenia wydarzeń sportowych oraz rozrywkowych w okresie żałoby narodowej. Takie decyzje będą zależne tylko od woli organizatorów. Na znak szacunku organizatorzy mogą zdecydować o przełożeniu, anulowaniu lub zamknięciu danego miejsca w dniu pogrzebu państwowego. Nie są oni do tego w żaden sposób zobowiązani, więc będzie to całkowicie dobrowolny gest z ich strony.

Dzisiaj z rana “Daily Mail” donosiło, że Premier League miało zwołać pilne posiedzenie przedstawicieli klubów. Dyrektor naczelny organizacji miał przekazać klubom, że decyzje będą należeć bezpośrednio do nich.