ManUtd.com (Ash Donelon / Manchester United via Getty Images)

Oświadczenie Manchesteru United w sprawie Masona Greenwooda

Paweł Waluś

Manchester United zakończył wewnętrzne śledztwo w sprawie Masona Greenwooda, po tym, jak ten otrzymał zarzuty od swojej partnerki. Teraz klub wydał oficjalny komunikat, w którym poinformował co dalej z karierą młodego Anglika.

„Manchester United zakończył swoje wewnętrzne śledztwo dotyczące zarzutów wystosowanych wobec Masona Greenwooda.

Nasz proces rozpoczął się w lutym 2023 roku, po tym jak zarzuty wobec Masona zostały wycofane. Przez cały ten czas braliśmy pod uwagę życzenia, prawa oraz punkt widzenia domniemanej ofiary, a także standardy i wartości klubu, starając się zebrać jak najwięcej informacji oraz kontekstu. Wymagało to od nas zachowania wyczucia i ostrożności w celu uzyskania dowodów niebędących własnością publiczną, w tym od osób bezpośrednio zaangażowanych w sprawę.

Na podstawie dostępnych nam dowodów doszliśmy do wniosku, że materiał opublikowany w internecie nie przedstawia pełnego obrazu oraz że Mason nie popełnił przestępstw, o które pierwotnie został oskarżony. To powiedziawszy, Mason publicznie przyznał dzisiaj, że popełnił błędy, za które bierze odpowiedzialność.

Wszyscy zaangażowani, w tym Mason, dostrzegają trudności związane ze wznowieniem przez niego kariery w Manchesterze United. W związku z tym wspólnie uzgodniono, że najwłaściwsze byłoby, gdyby zrobił to z dala od Old Trafford. Teraz będziemy współpracować z Masonem, aby do tego doszło.”